frogren.se

— där jag samlar mina intryck av sånt som gör avtryck

Face à l'info med Éric Zemmour och Michel Onfray

Posted at — Oct 25, 2020

Programmet heter Face à l’info och kanalen heter Cnews och det är en person som heter Christine Kelly som leder det. I detta program möter journalisten och författaren Éric Zemmour olika personer varje vardag kl. 19 för ett entimmes samtal. Jag såg fredagens avsnitt (2310) där Éric Zemmour förde samtal med filosofen Michel Onfray och det var glädjande att se en diskussionen som höll en så hög intellektuell nivå och där parterna verkligen respekterade och lyssnade på varandra

Michel Onfray sa bland annat i samtalet att han håller med Samuel Huntington om en idé som han påstår återfinns redan hos Malraux nämligen att:

Un civilisation c’est d’abord une spiritualité, c’est à dire une religion.

En civilisation utgår alltså från en religion och i vårt fall i Europa är det judeo-kristendomen. Han säger också att vår civilisation i dag är trött och att ‘heder’ inte har någon stor plats idag. Det i kombination med att vi i skolan fostras i postkolonial teori som går ut på att vi ska känna skuld och skam över vårt arv gör att för att vi är tacksamma offer för den civilisation vi konfronteras med nämligen islam. Det var mycket annat som också sades men det centrala handlade om denna konflikt.